post-image

Humanost na djelu - donacije za Dom „Marija - naša nada“ i udrugu ratnih vojnih invalida

Hvalevrijedne humanitarne akcije HDZ-a Koordinacije Sjeverna Rajna Vestfalija (NRW) i sestrinskog HDZ-a BiH. U ovo blagdansko vrijeme organizirali su dobrotvorne akcije - kako bi pomogli potrebitima, točnije Domu za djecu s poteškoćama u tjelesnom i/ili psihičkom razvoju „Marija naša nada“ u Širokom Brijegu i hrvatskim ratnim vojnim invalidima Domovinskog rata HVO Mostar.

Dobro je činiti dobro

Predsjednik Mladeži HDZ-a Koordinacije NRW Marijo Primorac i tajnik Dario Peran predali su novčanu donaciju 2.020 eura Domu za djecu s poteškoćama u tjelesnom i/ili psihičkom razvoju „Marija naša nada“ u Širokom Brijegu. U društvu premijera Županije Zapadnohercegovačke Zdenka Ćosića, donacija je uručena ravnatelju Doma Slobodanu Karačiću.

Naime, ovaj Dom je od osnutka do danas jedina je specijalizirana rehabilitacijska ustanova ovog tipa na području Zapadnohercegovačke županije, gdje su djeca s tjelesnim i psihološkim poteškoćama - uz primjenu specifičnih metoda i tretmana - uključena su u različite skupine.

Za najpotrebitije

Primorac je istaknuo da ga je premijer ZHŽ-a Ćosić upoznao u Njemačkoj s financijskim problemima Doma, otuda i ova odluka o donaciji.

- Ovo je vrijeme darivanja, posebno onima najpotrebitijima, a ova donacija je način da ukažemo na probleme i potrebe - djece i djelatnike Doma. Nadamo se da će se i druge institucije u dijaspori uključiti u ovakve akcije.

Peran je naglasio da su ovakve inicijative najbolji način uspostave čvršÄ‡ih veza dijaspore i Domovine. Ravnatelj Karačić pak je istaknuo da je ugodno iznenaÄ‘en da je hrvatska mladež u Njemačkoj prepoznala njihov rad i iskazala potrebu dati doprinos u pomaganju djeci s poteškoćama u razvoju.

Obnova prostorija

HDZ BiH i koordinacije HDZ-a iz iseljeništva odlučile su da prostorije u kojima borave i djeluju ratni vojni invalidi zablistaju punim sjajem. HDZ BiH je - u okviru božićnih humanitarnih akcija - prikupio sredstva za obnovu prostorija u kojima djeluju hrvatski ratni vojni invalid Domovinskog rata HVO Mostar.

Zahvala za humanost

Predsjednik HVIDRA-e Grada Mostara Miro Šunjić na svečanom prijemu u istaknuo je da bez pomoći HDZ-a - iz Domovine i iseljeništva - projekt renoviranja prostorija HVIDRE ne bi mogli u potpunosti realizirati - stoga je zahvalio uime svih članova udruge.

- Najveće zasluge za realizaciju ovog projekta pripadaju članovima HDZ-a BiH koji su osmislili ovaj projekt i slobodno vrijeme posvetili radu na njegovoj realizaciji: tajniku za iseljeništvo HDZ-a BiH Niki Marušiću, predsjedniku mostarskog HDZ-a BiH Damiru Džebi, i naravno predsjedniku Vlade Hercegovačko-neretvanske županije dr. Nevenku Hercegu. On je od početka svog mandata počeo dijeliti s nama sve naše probleme i invalide HVO-a stavio je kao jedan od prioriteta u svom radu.

Za hrvatsko zajedništvo

O hrvatskom zajedništvu povijest se počela davno pisati, kako u Domovini, tako i u iseljeništvu! - naglasio je Marušić ističući da je na ovom susretu hrvatsko iseljeništvo mostarskoj HVIDRI, hrvatskim braniteljima i svim Hrvatima u BiH jasno poručilo da ih nikad neće zaboraviti!

 

Što su mediji zabiljezili o ovoj hvale vrijednoj akciji mozete pogledate ovdje:

Večernji list

Portal Široki Brijeg

Fenix-Magazin

Portal Prvi TV